Ett decennium av positiv forskning om e-cigaretter har plötsligt (och helt obefogat) ogiltigförklarats av medier världen över.

Det är få som har missat medias skräckrubriker de senaste veckorna.
Upp mot 450 personer i USA, främst ungdomar, har insjuknat i akut lunginflammation och flera har avlidit som följd av dessa skador. I media kan man läsa att e-cigaretter är orsaken, men är det verkligen hela sanningen? Låt oss gå igenom vad man idag känner till om situationen i USA.

De drabbade har akut kemisk/lipid lunginflammation (pneumoni).

Detta är alltså inte en sjukdom som uppkommer med lång tids användning. Det är ett plötsligt insjuknande som uppstår på mycket kort tid i samband med bruk av dåliga produkter.

Som namnet lipid pneumoni antyder så orsakas lunginflammationen av lipider (fetter) som ansamlats i lungorna.

Vanliga e-juicer som alternativ till rökning innehåller inte lipider, de tre huvudkomponenterna är glycerin, propylenglykol, nikotin och vattenlösliga livsmedelsaromer.

Nästan samtliga drabbade har använt illegala THC-oljor i sina e-cigaretter, som de köpt på den svarta marknaden.

Majoriteten av de drabbade är ungdomar. Spridningen har framförallt skett i skolor (och har exploderat i samband med skolstarten). Eftersom dessa ungdomar begår ett särskilt allvarligt (federalt) brott genom bruk av produkterna har de varit mycket motvilliga att erkänna vad för produkt de använt och försökt skylla tillståndet på bruk av e-cigaretter.

Man får försöka komma ihåg att skolan i USA inte fungerar som den gör här – en ungdom som erkänner narkotikabruk kan utan tvekan bli utkastad från skolan och stå med oavslutade studier och flera hundra tusen kronor i skuld (och så klart, åtalas i statlig domstol).

Majoriteten har ändå erkänt vilken typ av produkter de använt (THC-oljor från svarta marknaden) och fler och fler erkänner varje dag. I några uppmärksammade fall har ungdomar i media ”varnat för användandet av e-cigaretter efter att det förstört deras liv” och kort därefter ertappats med att ha dessa THC-oljor hemma.

Den amerikanska branschorganisationen för e-cigaretter har varit ute på plats och pratat med flera ungdomar, som mot utlovad anonymitet erkänt att de brukat narkotikan men att de av hänsyn till familj och skolgång inte vill erkänna narkotikabruket. Detta är så klart aspekter som försvårat utredningen under sommaren avsevärt.

Redan innan sommaren började THC-vätskor för e-cigaretter påträffas på den svarta marknaden i USA – dessa produkter har mycket höga halter föroreningar och tungmetaller. De är också ofta baserade på lipider.

Extrakt av THC är väl lösliga i fett, och just tocopherylacetat (Vitamin E olja) har en vackert guldig ton och den perfekta viskositeten (tjockheten) för att se ut som THC-extrakt av mycket hög kvalitet.

För de producenter som verkar på den svarta marknaden är alltså detta ett mycket billigt och effektivt sätt att skapa en produkt som ser ut att vara av högsta kvalitet. Om dessa personer känt till faran med att inhalera oljan är oklart, man har än så länge inte kunnat få tag på en tillverkare av dessa produkter som har kunnat ta ansvar.

En stor andel av produkterna har tillverkats i Kina och går än idag att köpa utan bekymmer på populära appar som Wish.

I Sverige och EU har inte ett enda fall av insjuknande efter inhalering av ånga från e-cigaretter anmälts under produktens mer än tio år på marknaden.

Som vi tidigare nämnt så är denna typ av insjuknande inget vanligt förekommande fenomen i världen. Statliga, oberoende studier har bekräftat att e-cigaretter i värsta fall ändå är minst 95% säkrare än vanliga cigaretter (Public Health England). Vanliga e-juicer är baserade på ämnen som inte innehåller lipider. Hela den här situationen är begränsad till ett par stater i USA. All evidens talar för ett plötsligt utbrott av lunginflammationer orsakade av kortsiktig användning av illegala THC-oljor.

Är det helt riskfritt att använda e-cigaretter?

Nej. E-cigaretter är en produkt för skadereducering. Jämfört med traditionella cigaretter är e-cigaretter rena hälsokosten – det finns det inga tvivel om. Men att helt enkelt inte inhalera något annat än vanlig luft är alltid bäst.

Rökning av cigaretter dödar ca 1000 personer i timmen världen över. Än så länge har inte ett enda fall där någon dött av att inhalera ångan från en e-cigarett (där vätskan varit en nikotinbaserad vätska från en seriös tillverkare) identifierats.

Vad gör vi på Swedish Mixology för att säkerställa att våra produkter är säkra?

Vi använder enbart de renaste komponenterna vi kan få tag på från europeiska källor.

Våra basvätskor är 100% vegetabiliska och av läkemedelsklassad kvalitet.
Till skillnad från samtliga andra bolag i Sverige (och kanske Europa?) så är även vår Propylenglykol 100% vegetabilisk. I normala fall är propylenglykol – även läkemedelsklassad sådan – en biprodukt från petroleumindustrin och alltså en fossil produkt tillverkad råolja. Vår propylenglykol är helt tillverkad av europeisk raps, precis som vår vegetabiliska glycerin. Vi betalar så klart betydligt mer för denna kvalitet, men det är något vi gör för att stolt kunna säga att vi inte kompromissar med kvaliteten.

Våra aromer är alltid av livsmedelsgodkänd kvalitet, tillverkade av seriösa bolag som använder EU-godkända komponenter, dessa är också till stor del tillverkade av naturlig råvara.

Vi följer löpande forskning om e-cigaretter och aromer vid inhalering och för dialog med hela vår leverantörskedja vid de fall några oklarheter uppstår. Varje flaska som lämnar vårt lager är märkt med partinummer eller individuellt serienummer och vi är redo att på omedelbar verkan återkalla en produkt om det skulle krävas.

Vi tillverkar så små partier som möjligt av varje produkt så att vi löpande kan göra justeringar både smakmässigt men också för att t ex ta del av nya innovationer för att öka produkternas kvalitet med kort varsel. En flaska köpt direkt av oss är alltid färsk.

Och så klart så innehåller våra produkter inte den typen av lipider och föroreningar som kan orsaka den vågen av lunginflammationer som vi ser i USA idag. Detta är något man som konsument inte alls behöver oroa sig över om man handlar sina produkter på den europeiska marknaden från kända bolag som vågar ta ansvar för sina produkter.

Har ni fler frågor är ni alltid välkomna att kontakta oss.
Du kan skriva till vår e-post: info@swedishmixology.se eller använda vårt kontaktformulär. Du kan också chatta med oss på Facebook eller ringa oss på telefonnummer 010-1714766 vardagar 08:30 – 16:30.

Niklas Linder,
Grundare av Swedish Mixology AB