Information om den (för oss) nya nikotinskatten

Som bekant tog regeringen fram en ny nikotinskatt för ett par år sedan.
Vi valde då att lägga varenda krona vi kunde få tag på för att bunkra upp ett rejält lager med nikotin och kunna förvara den i princip för evigt utan att den åldrades en enda dag tack vare särskilt utformade kärl av 7 olika material som omsluter varandra och praktiskt taget eliminerar syrepermeabilitet, en riktigt fiffig egenutvecklad lösning för gasförslutning med ädelgas som nikotin inte reagerar med och ett stort frysrum.

Men allt det goda har ett slut, så även vårt nikotin.

Nu står vi här, våra skattefria nikotinshots är slut och allt vi producerar från och med nu ska skattas med 25,25 – 50,50 kr per shot beroende på styrka (om nikotinshotten är under eller över 15 mg/ml).

Därför har vi så klart valt att skruva ner nikotinhalten en aning så vi hamnar på den lägre skatten. Mer ”bang for the buck” för dig som kund, helt enkelt.

Vi är så klart inte glada över den här nikotinskatten – den är helt oproportionerlig när man har i åtanke att cigaretter fortfarande existerar och i många fall har likvärdig kostnad som vaping trots att skadan de olika produkterna orsakar inte ens är jämförbara.

Men det är vad det är, pappa staten har bestämt att vi vejpare ska hålla statskassan stark – och nikotin är ju inte hälsokost egentligen, även om behovet av nikotin och hur vissa individer fungerar med VS utan skulle behöva diskuteras utan stigmatiseringen.

Jag har själv hoppat av nikotin ett antal gånger i mitt liv och hållit upp ett par månader, men alltid kommit tillbaka – och på senare tid med insikten att jag nog inte kommer att bli nikotinfri. Det är något som finns där med nikotin som inget annat än så länge verkar ersätta för oss som inte riktigt är som alla andra, men mycket spännande forskning pågår på den fronten.

Men nog kommer jag ta tillfälle i akt att i varje fall satsa på att trappa ner, och det uppmuntrar jag dig som läser att också göra om du kan, även om du likt jag inte känner att du just nu kan sluta helt (vilket så klart är bäst i det långa loppet).

Tråkiga nyheter, men vi får väl hoppas att vi vejpare i varje fall blir lite hälsosammare och bär upp Sveriges statskassa med huvudet högt.

Värt att nämna: Vi tjänar inte en spänn extra på dessa prishöjningar, vi går lite back per såld produkt och räknar med att tappa en hel del kunder mot den illegala försäljningen som sker på sociala medier och privatimporten som är enklare än någonsin. Vi är i varje fall tacksamma för er kunder som fortsätter stödja den svenska vejpbranschen och enbart köper era nikotinshots på webben i skattefria EU-länder som t ex Frankrike och kombinerar dem med svenska shortfills. 🙂

/Niklas, Grundare & Ägare med min Fru @ Swedish Mixology