Våra e-juicer säljs numera enbart som kit.

Efter att det nya tobaksdirektivet trädde i kraft säljer vi enbart våra e-juicer som kit – ett slags paket med komponenterna som krävs för att snabbt och enkelt kunna göra färdig e-juice.
Ett kit hos oss innehåller i regel:

– 1 x 50 ml nikotinfri e-juice (kallas också Shortfill)
Detta är flaskan med smaksatt e-juice. Dessa flaskor har 20% extra smak och ska spädas ut med 10 ml extra vätska för att smaka rätt.
– 1 x 10 ml shot med eller utan nikotin (kallas också nicshot, eller shot).
Detta är den resterande biten som ska tillsättas i e-juice flaskan. Om man vill ha nikotin eller ej väljer man själv.
Hos oss väljer du vad du vill ha för färdig styrka och VG-nivå på vätskan, så skickar vi rätt typ av shot beroende på ditt val.
Exempel: Du vill ha 70% VG-nivå och 3 mg/ml nikotinstyrka på din färdiga e-juice. Då skickar vi med en 50% VG, 50% PG baserad shot med 18 mg/ml nikotinstyrka.
När du sedan tillsätter denna shot i din e-juice blir slutresultatet totalt ~ 70% VG och 3 mg/ml nikotinstyrka. 
– 1 x Tillsats Sötning eller Kylning om så önskas.
Detta får köpas till separat. Vill man ha en frisk kylande känsla eller en sockrig sötma i sin e-juice kan man lägga till en 10 ml flaska Tillsats.
Värt att tänka på är att tillsatserna är mycket starka – vi rekommenderar inte att man börjar med mer än ca 15 droppar.

Varför säljer vi enbart på detta sättet nu?

I grund och botten beror detta på att det nya tobaksdirektivet gör gällande att nikotinhaltiga e-juicer enbart får säljas i 10 ml flaskor.
Därför skickar vi numera en separat 10 ml flaska med nikotin.
Även om du vill ha nikotinfri e-juice så skickar vi med en 10 ml flaska nikotinfri shot.

Man kan undra varför vi inte bara tillverkar 60 ml nikotinfri e-juice till de som vill ha nikotinfritt – anledningen är enkel: De flesta kunder köper idag nikotin till sin e-juice hos oss, att vi helt och hållet lagerför ”shortfills” gör att vi kan kostnadseffektivisera och prispressa när det är färre produkter som ska lagerföras.
En stor och uppskattad bonus är också att man som kund kan trappa ner nikotinhalten på sin färdiga vätska genom att inte hälla i hela nikotinshotten, utan kanske bara använda en halv nikotinshot och en halv flaska nikotinfri basvätska.
På det viset kan man helt själv ta kontrollen över sitt nikotinbehov och i sin egen takt sänka nikotinhalten tills man inte längre vill använda nikotin.

Hur fungerar dessa kit?

Du beställer en smaksatt e-juice och får en 50 ml nikotinfri shortfill. Flaskan rymmer faktiskt lite över 60 ml totalt – så det finns redan plats i flaskan att hälla i en hel shot!
Till din order medföljde även en 10 ml shot med eller utan nikotin beroende på ditt val. När du får hem dina varor så öppnar du shortfill flaskan och tillsätter din shot. Sen skakar du ordentligt minst 30 sekunder så är det klart.
En både fördel och nackdel med detta system är att nikotinfri e-juice egentligen inte ”steepar” (e-juicer med nikotin blir kraftigare i smaken med tiden eller förändrar smakkaraktär).
Detta innebär att din färdigskakade e-juice kan behöva stå från ett par dagar till en vecka för att smaka som bäst. I regel utvecklar vi alla våra e-juicesmaker så att de ska vara goda nog att använda direkt.
Värt att notera: skakar du inte din vätska riktigt ordentligt med långa skakrörelser så kan nikotinshotten och e-juicen vara ojämnt blandade. T ex kan du då ha mer nikotinvätska nära toppen av flaskan vilket gör att vätskan känns fruktansvärt stark.
Känns det extra starkt, så skaka lite mera eller lägg hela flaskan i ett glas varmt vatten en minut så den blir rinnigare och lättare att blanda – skaka sedan igen.

Nedan ser du ett utdrag från vårt instruktionsblad hur det går till att tillverka färdig e-juice. Klicka på bilden för full storlek.

Instruktioner e-juice kit Swedish Mixology

Vad bör jag välja för VG-nivå och nikotinnivå?

Detta beror egentligen helt på vad du har för typ av e-cigarett!

Man kan säga att själva basen som blir till ånga i din e-cigarett är gjord av två ämnen:
– Vegetabilisk Glycerin (VG)
– Propylenglykol (PG)
Båda dessa ämnen är godkända i livsmedel och anses säkra att konsumera.
De förekommer flitigt i både livsmedel och mediciner och vi använder enbart ingredienser med en renlighet högre än den som krävs för medicinskt bruk.

VG utgör den större delen av vätskan och är väldigt tjockt och trögflytande. Det är faktiskt så pass trögflytande att för mycket VG kan leda till att din e-cigarett inte hinner fuktas tillräckligt snabbt och blir bränd. Därför får man balansera med PG som är väldigt lättrinnigt – ungefär som vatten.
Vi rekommenderar i regel alltid 70% VG-nivå då detta blivit lite av en marknadsstandard och de flesta e-cigaretter idag klarar 70% VG utan problem.
Kör man en vanlig e-cigarett med färdiga coils man skruvar i kan man dock få mer livslängd ur sina coils (och mer smak) genom att hålla sig till 60% VG. Vätskan blir då mer lättflytande vilket innebär att bomullen i din e-cigarett konstant är riktigt väl fuktad och risken att det bränns minimerar markant.

Men i slutändan hänvisar vi till instruktionerna som följde med din e-cigarett för att avgöra vilken VG-nivå som passar.
Samtliga e-cigaretter vi säljer hos oss klarar 70% VG. De som använder RDA och RTA (där man monterar egna coils och trär igenom egen bomull) kan använda 80% VG om så önskas.

Valet av nikotinnivå är högst individuellt – vissa vill ha väldigt hög nikotinnivå när de försöker sluta röka och andra väljer istället direkt att börja på 3mg/ml. Vi ger därför inga rekommendationer på detta område.
Styrkan 3 mg/ml är helt klart vanligast idag och därefter 6 mg/ml. Att ha starkare e-juice än så brukar upplevas som för rivigt och starkt i halsen om man inte använder en mindre ”e-ciggpenna” med väldigt låg effekt.

När man röker tobak är man beroende av så många fler ämnen än enbart nikotinet. Studier har visat att nikotin i samband med flertalet stödämnen som har antidepressiva egenskaper i tobak är särskilt beroendeframkallande – mer än enbart nikotin.
Man kan därför säga att e-cigaretter inte nödvändigtvis mättar behoven hos någon som är beroende av röktobak (cigaretter).
Vi brukar säga till de som slutar röka att se e-cigaretten som en krycka när det känns som tuffast men att ofta inte e-cigaretten helt kan stilla begäret man har som beroende av tobak.
Efter en vecka eller två brukar de flesta av våra kunder dock helt ha släppt sitt tobaksberoende. Man kan fortfarande vara beroende av nikotin men detta är i regel ett mildare beroende som är enklare att trappa ner med tiden.